Strani

ponedeljek, 18. marec 2019

REZULTATI UPORABE HIPERBARIČNE KOMORE

V 18. letih uporabe hiperbarične komore, življenja s to metodo zdravljenja ter s premnogi razgovori z ljudmi, ki so v naši okolici in v tujini uporabljali hiperbarične komore pri svojem zdravljenju lahko povem oz. želim prikazati nekaj primerov dobre prakse uporabe komore:

Znani so primeri, ko je npr.
  • slovenski nogometaš v času koriščenja  HBO terapije doživel  hujši zvin gležnja. Namesto običajnega  30 - 60 dnevnega odmora rehabilitacije se je vrnil na igrišče po devetih dneh.
  • hrvaški boksar lahko ob polni obremenitvi opravi takšen trening samo enkrat tedensko, ob uporabi HBOT (hiperbaric oxygen therapy)  ga lahko opravi vsaki dan !!!! 
  • znani slovenski nogometni napadalec zaradi kronične utrujenosti ni mogel igrati več kot 15 minut. Po treh terapijah v komori se je njegova kondicija podaljšala na 75 minut igre, po desetih terapijah pa bi lahko igral dve tekmi skupaj
  • mladenka je bila določena za operacijo ligamenta v levem kolenu. Hoja je bila nemogoča. Po 4. terapijah je hodila brez, da bi laik poškodbo opazil, po 9. terapijah je bila operacija odpovedana, mladenka je tekala, rekreirala in se gibala brez težav;






       
  • oseba pri 50 tih je po 13. terapijah ugotovila, da ji je izginila paradentoza, za katero je trpela 35 let, pri tem, da so ji zobozdravniki vsa leta želeli "zamenjati" zobovje s protezo, da je preizkusila vse kreme proti bakterijam, ki obstajajo na tržišču, opravili so ji vrsto težjih posegov ipd.
  • gospa v zrelih letih izjavi, da je po 5. terapiji ugotovila, da so ji nehali izpadati lasje pri česanju;
  • dekletu so v obdobju  adolescence  po 7. terapijah izginili neprijetni mozolji na obrazu in po ramenih, ki jih prej ni odpravila z antibiotiki in kremami
  • pacient z multiplo sklerozo je v 14. dneh doživel drastične spremembe v hoji, stoji, govoru, prenehanem občutku mraza v rokah in nogah. Te spremembe je doživel prvič po 10. letih doživljanja te bolezni. Pričel je z občasnimi rekreacijskimi pohodi, na katere je skoraj že pozabil. Ponovno je pričel obiskovati telovadnico za rekreacijsko telovadbo
  • gospa z multiplo sklerozo po 15 letih bolezni, po 7 letih na berglah in 5 letih na invalidskem vozičku, samo po nekaj terapijah ne uporablja invalidskega vozička, po štirinajstih dneh prehodi 7 korakov brez pripomočkov, splošno stanje (ravnotežje, občutki v prstih rok in nog, spastičnost ) se bistveno, bistveno izboljša
  • študentka po nekaj terapijah izjavi, da se lahko uči bolj koncentrirano, ter mnogo več kot prej
  • sindrom nemirnih stopal: to izkušnjo imam sam. Odpravim jo po pol ure, enkrat na teden. Simptomi so odpravljeni za obdobje en teden ali 10 dni, nato terapijo ponovim;
  • avtizem - otrok star 4 leta, ne govori, je hiperaktiven, slabi vizualni kontakt, težko sledi navodilom staršev, , .... po cca. 10. terapiji se hiperaktivnost zmanjša na obvladljivi nivo, čez dan ali dva logopedinja izrazi začudenje nad njegovo nenadno voljo do dela, sprejema navodila in se zelo primerno odziva, počasi pričenja izgovarjati prve zloge, nato besedo, sledita dve besedi in nato neobičajno velika aktivnost z obraznimi mišicami in čebljanjem, ki ga do tega trenutka ni bilo. Drugi primer je fantek, ki je govoril, bil je hiperaktiven in pri svojem govoru ni kazal interesa nad zanimanjem stvari, ni postavljal vprašanj. Po kratkem času, okoli 10 terapij,  je začel za vsako stvar, ki jo je opazoval spraševati zakaj, zakaj,  .... Povečala se je tudi njegova koncentracija in želja do dela s svojo terapevtko, ki je opazila, potem ko ga 2 tedna ni videla, bistveno spremembo v vedenjskih vzorcih, delovnimi sposobnostmi ipd.
  • motorist po večletnem zdravljenju še vedno lahko uživa hrano kuhano samo na vodi, ne sme piva in podobnih pijač, bruha vsako jutro, alergija na prednjem delu telesa je neznosna in še in  še.  Po enem tednu terapij v komori prične uživati mešano hrano, prvič po mnogih letih popije pivo brez težav, alergija se je umaknila. Splošno stanje počutja je praktično enako kot pred nesrečo.
  • ob samo treh terapijah je študentka v času izpitov študirala večji del dneva ob izredno malo spanca brez utrujenosti in zaspanosti. Odpovedala se je tudi velikanskim odmerkom kave in Red bulla, ki ju je ob takih prilikah, zaužila v nenormalnih količinah.
  • gospa srednjih let je trpela za težave šumenja v ušesih (tinitus *). Po nekaj terapijah je šumenje še vedno ostalo, se pa je že po prvi terapiji znižal krvni tlak, ki jo je pestil zadnja leta iz 143 na 121.  Ni bila zadovoljna z namenom zdravljenja, je pa bila zadovoljna za stranski efekt na krvnem tlaku.  
  • kožna bolezen - gospod med 40 in 45 let je imel težave s kožo na dlaneh. Njegova koža je izgledala kot koža zelo, zelo stare osebe. Bila je sive barve, na dotik hrapava, zgubana. Po samo eni terapiji je naslednji dan izgledala povsem običajno. Ne to ni reklama, preseneča je bila tudi njegova žena, ki je do takrat gledala na te terapije s skepso.
  • kronova bolezen: 37 letni gospod že več kot 10 let trpi za to bolezen. Zdravniki so mu tekom zdravljenja že svetovali operativno odstranitev določenega dela črevesja, s čemer se  ni strinjal. Obiskovati je pričel hiperbarično komoro. Slišal je, da bi naj pomagala v povprečju 2/3 pacientom s to diagnozo. Telo in njegov prebavni tlak je pričel pozitivno reagirati po 25. terapiji. Krvni izvidi so se pričeli izboljševati, CRP se je v treh tednih izboljšal iz 50  na 40. Ker terapija še ni končana ni končnih ocen.
  • gospa, stara 50 let je trpela vrsto let za poškodbo hrbtenice (Hernia). Po 9. terapiji ni imela več bolečin v hrbtenici, prvič po osmih letih je prenehala uživati zdravila proti bolečinam.
  • sam sem v letu 2013 dočakal operacijo srca in dobil 5 bypassov. Neposredno pred operacijo sem obiskal komoro 9 krat na globini 20 metrov. Večjega števila terapij nisem mogel opraviti, ker sem bil pozvan na urgentni poseg zaradi izredno slabega telesnega stanja. Šele ob terapiji v komori sem se resnično zavedel resnosti svojih težav, kajti že ob prvem vdihu čistega kisika sem sivo barvo na steni prostora ponovno videl belo, misli so mi postale jasne in hitre. Rana po operaciji se mi je zacelila v treh dneh !
  •  luskavica: pacient pred in po štirih terapijah v hiperbarični komori: tlak pri dotični osebni je znašal med 2,5 ATA in 3 ATA. Pri bolniku se vidi bistveno izboljšanje stanja že po 4. terapiji.
pred pričetkom




po 4. terapiji





  • sladkorna bolezenpacient star 58 let,  diagnoza: osteomelitis. Zdravljenje z antibiotiki, vendar se zdravniki odločijo za amputacijo 4. prsta na desnem stopalu, kajti vnetje je močno napredujoče. Pacient se v soglasju z zdravnikom odloči za uporabo hiperbarične komore. Rezultat se opazi že po 3. terapiji. Oteklina vidno pade, rana se prične zapirati in sušiti. Po 12. terapiji postavi zdravnik spremembo diagnoze iz OSTEOMELITISA v OSTEITIS, torej se je celjenje tudi na kosti pričelo (kar se v mnogih primerih pri sladkornih bolnikih ne zgodi). Amputacija ni več potrebna. Pacient nadaljuje z antibiotičnim zdravljenjem kakor tudi z hiperbaričnimi terapijami. Zahtevani tlak za tovrstne terapije: od 3 ATA navzgor v odvisnosti od vzporednih bolezenskih znakov, ki jih ima posamezni pacient.
PO 2. terapijah HBO:







PO samo 12 terapijah HBO:





PO 30. TERAPIJI:


!!!
Pri 30. terapiji je pacient pričel nositi športne copate, pri čemer se je že prej vrnil občutek gibljivosti prstov ter celega stopala. Noga je postala ponovno funkcionalna. ČESTITAMO 
Po 40. terapiji ni bilo več sledu o težavah na stopalu. Rana je sedaj v celoti zaceljena.

Sladkorna bolezen, primer št. 2:
a. pacient star 63 let. Pričel koristiti hiperbarično komoro ob nizkih tlakih v mehki komori, sledi kirurški poseg
b. amputacija drugega prsta stopala ter zdravljenje brez komore ob antibiotikih ter dodatna opeklina na palcu:

po končanju uporabe mehke komore in pred pričetkom uporabe običajne standardne hiperbarične komore s primernimi tlaki:


ker rana kljub antibiotikom ne celi po želeni dinamiki, ves čas prisoten izcedek iz rane, rana je občutljiva in boleča. To je vzrok, da se odloči za novo terapijo v drugačni komori z večjimi pritiski oz. globinami.                        Dodatna poškodba palca (opeklina), rana je ves čas sveža z izcedkom

c. po 10. terapijah v TRDI komori, globina med 20 in 22 metrov, razlog dodatne hiperbarične terapije: rana ne celi več, obstaja nevarnost dodatnih težav:





Pri tovrstnih poškodbah mora sodelovati medicinska ekipa v smislu oskrbovanju rane. Mnogokrat se pripeti, da je rana na pogled lepa, vendar, če se pojavi izcedek kaže to na jasne znake, da je nekaj narobe. Običajno se opravi slikanje noge, ter nato še ostale preiskave (tudi ožilja).V primeru zagnojitve, je potrebno očiščenje rane, včasih tudi z  anestezijo.  V primeru nezadostnega oskrbe okončine s prekrvavitvijo, je potrebno ugotoviti in odpraviti  tudi vzrok slabe krvne cirkulacije. 

Tako je bil odpeljan pacient z diabetesom in odprtimi ranami na Kubo na terapijo z IZVORNIMI MATIČNIMI CELICAMI. Potrebni čas hospitalizacije v njihovi bolnici je en mesec. Rana se je popravila in ni bilo potrebne amputacije. Vzpostavljeno je bilo ponovno ožilje in cirkulacija krvi.                            
  • Karcinom na prsih: gospa 50 let ima, po večih kemoterapijah in obsevanjih na prsih,  boleče in odprte rane okoli dojke oz. mesta obsevanja.  Koža in tkivo je otečeno, temne, nezdrave barve. Rana je odprta. Mazila, ki jih je dobila pri zdravniku ne pomagajo. Bolečine se stopnjujejo. Po samo 1. terapiji v komori se vidijo spremembe,  po 10 urah po terapijah ni več niti boleče rane, niti odprte rane.  Rana je suha. Čeprav je opravila še eno obsevanje se rana ni več odprla. Počutje je bilo sedaj ponovno dobro, o rani ni več nikakršne sledi.
  • Neznosne prebavne težave, ki so se pričele pri pred sedmimi leti, pri starosti 11 let:  dekle je zadnjih 7 let preživljalo zelo težke čase s težavami v prebavi. Bolezen oz. težave prebavnega traku oz. kronično črevesno vnetje. Uživala je zdravilo SALOFAX, vendar so se težave v intervalih ves čas znova in znova ponavljale. Še posebej težko je bilo s to boleznijo shajati v času pubertete oz. odraščanja.                                                                                                  Obisk v hiperbarični komori: prve spremembe so se pričele kazati že po treh terapijah. Po sedmih terapijah ni bilo več težav. Psihofizično stanje je stabilno. Vse spremljajoče težave te bolezni so v celoti izginile. Po prekinitvi redne hiperbarične terapije opravlja samo občasne obiske v komori.  Tudi po tedenskih presledkih v terapiji težav ni več !!
  • materinsko znamenje - pacient nekaj desetletij ni imel težav z t.i. materinim znamenjem na glavi. Pred časom so mu ugotovili beligni karcinom. Po večih obsevanjih je mesto obsevanja v celoti odprto. Po tednu dni ne-celjenja rane, ob velikih bolečinah in predvsem strahu pred infekcijo pacient obišče hiperbarično komoro. Že po prvi terapiji se "vlažnost" rane nekoliko spremeni, po vsaki terapiji je rana (ki je bila prej premera cca. 8 cm) znatno manjša. Po treh terapijah za okoli 20 %.  Pričakuje zelo "lepo" rano v naslednjih par dnevnih. Globina ob terapiji  znaša nad 12 metrov.
  • avascularna nekroza glavice desnega kolka - pacient star 65 let trpi za to bolezen zadnji dve leti. Prvotno zdravljenje je bilo namenjeno sumu težavam v križu in levega kolka. Potem, ko so se  težave samo še stopnjevale je bila po dobrem letu dni ugotovljena prava diagnoza. Desni kolk je bil po MR vidno prizadet in pretila je operacija z njegovo zamenjavo. Bolnik se s tem ni sprijaznil in je želel kolk ohraniti. Pričel je obiskovati hiperbarično komoro. Opravil je nekaj deset terapij. Na polovici terapij je bolečina preko dneva popustila, nekoliko kasneje tudi ponoči. Še vedno uporablja bergle zaradi razbremenitve. V naslednjem krajšem času se pričakuj bistveno izboljšanje. Po obisku Havane pa je dobil zagotovilo, da to bolezen pozdravijo v 10 dneh brez operacije ali amputacije kolka, kakor to počno ortopedi pri nas !
Dodatek 3,3,2015
         Po nekaj deset terapijah se napredovanje bolezni delno zaustavi. Težava je v tem, da je pacient
         dve leti čakal na terapijo v hiperbarični komori. Ožilje je skoraj v celoti propadlo. Po razgovo-
         rih z žilnimi kirurgi na Kubi lahko v enem tednu vzpostavijo ožilje (metoda izvornih matičnih 
         celic), nakar je možno nadaljevati terapijo v hiperbarični komori. Operacije oz. zamenjava kol-
         v tem primeru ni potrebna. Hospitalizacija v tujini je potrebna samo 10 dni. Na žalost te motode           zdravljenja pri nas ne uporabljajo.
  • Pacient s tumorjem na mehurju (65 let). Opravi eno kemoterapijo ter vzporedno uživa naravni preparat iz čiste esence strupa rjavega škorpijona ter 1x tedensko hiperbarično komoro. Tumor se po 6 mesecih med uriniranjem izloči iz mehurja. 
  • Pacient z diagnozo rak na jetrih in pljučih opravi podobno terapijo (vendar brez kemoterapije). Tudi pri njem onkolog ugotovi znake skorajda popolnega okrevanja.
Dodano 25.6.2015
  • mladi ultramaratonec je obiskoval komoro določen čas pred svojo tekmo na 80 km. Pred tem hiperbarične komore  ni obiskal nikoli. Rezultat tekmovanja: 6 v svoji kategoriji in 9. med vsemi tekači v Evropi.  
         Opis stanja: prvih 80 km je tekel kot običajno, težko. Po 40 km se je pojavila neobičajna
         situacija; zakisanost telesa je izginila, utrujenost je izginila. Zlahka je tekel in nadziral te       
          Dosegel je najboljši rezultat v svoji karieri. Proga je bila zaradi mraza in snega nekoliko
          skrajšana z 8.000 m vzponov in spustov. Kategorija teka: zelo težek.
 Njegov komentar: čeprav je bila po zahtevnosti ena najtežjih prog v Evropi je bil njegov tek lahek
           in v celoti ga je lahko nadziral. 

Dodano 5.7.2015
  • mladi gospod, ki se je predhodno zdravil zaradi večletnih črevesnih težav pove, da je bil na
operaciji križnih vezi kolena. Njegov ortoped mu je zatrdil, da bo noga običajno operativna po 3 mesecih. Zaradi njegovih predhodnih obiskov komore in nekaj obiskov po operaciji, je noga običajno uporabna po dveh tednih. Globina terapije: 15 do 18 metrov.
Podobnih primerov je v dnevni praksi zelo veliko. Nad vsem zgoraj napisanim bi se morali nekateri zamisliti. Upam, da bodo zdravniki,  trenerji, voditelji športnih klubov oz. vsi, ko odločajo pri oblikovanju razvoja zdravljenja oz. izboljševanja raznovrstnih oblik lažjih in težkih bolezenskih stanj spregledali in uvideli, da lahko s spremenjenimi uporabnimi tehnikami storijo mnogo več, kot so do sedaj. Pri tem bodo privarčevali prepotrebne denarce za dolgotrajna zdravljenja v primeru poškodb, bolezni svojih varovancev, hkrati pa bo rezultati zdravljenja v veliki večini primerov bistveno drugačen, kot so navajeni. Enako velja za športnike, ko jim ob uporabi te tehnike bistveno boljše omogočijo izkoriščenost psiho- fizičnih sposobnosti, hkrati pa tudi  poskrbeli za dolgoročno zdravje svojih varovancev,  športnikov, pacientov.  Umno bi bilo kombinirali vsakdanjo prakso s tehnikami kot je HBOT, vendar osebe, od katerih bi pričakovali ta znanja, o tem ne vedo veliko ali praktično nič.  Vedeti morajo, da so globine tudi za boljše počutje, regeneracijo tiste, ki presegajo globino 10 metrov. Globine med 5 in 10 metrih so absolutno premajhne za pravilne efekte (kot nekateri zmotno svetujejo), ki jih prave hiperbarične komore nudijo
1.4.2016  Še bolj zastrašujoče pa je, da opažam, da te komore prodajajo posameznikom oz. bi jih naj nekateri proizvajali (sem prav razumel???) sami.  Še enkrat naj omenim, če že kupite komoro jo kupite po kriterijih medicine in ne wellnes variante oz. sprostitve. To naj bodo prave komore, ki morajo imeti tlake vsaj do 20 metrov globine. S tem boste kos borbi proti anaerobnim bakterijam, prekrvavitvam mehkih tkiv, kosti, celjenju odprtih ran, zdravljenju migrene ..... Komore pod 10 m globine niso medicinsko uporabne, razen če si zdravite dušo in denarnico.
Medicina v samostojni Sloveniji ne uporablja hiperbarične medicine, zdavniki nimajo zadovoljivega oz. nikakršnega znanja o tej vrsti zdravljenja. V bivši Jugoslaviji so v nekaterih medicinskih fakultetah uporabljali hiperbarično medicino kot samostojni predmet, komore pa uporabljali v  Beogradu, Splitu kot sestavni del zdravljenja /pa ne samo pri potapljaških boleznih, kot mnogi danes pri nas to govorijo/.
* tinitus: nenadno šumenje v ušesih; je fenomen, ki se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov. Ko se pojavi, je potrebno s primernim zdravljenje v roku do 5 dni od pričetka šumenja (znani so redki primeri, ko so pričeli tudi kakšen dan kasneje). Pri tem uporabljajo 3 možnosti zdravljenja:
a. s kortikosteroidi
b. z antibiotiki
c. s hiperbarično komoro
Najboljša je seveda kombinacija vseh treh metod.
Globine potopa v hiperbarični komori morajo biti točno določene po protokolu, prav tako število  terapij (mehke komore pri tem ne pridejo v poštev).
28.1.2020
Leta 2016 si je mladenič poškodoval sluh, ko je vstopil v pisarno in se je nad glavo aktiviral alarm 160 decibelov glasnosti. Na oddelku za ušesa, nos in grlo mu niso mogli preprečiti neprestanega šumenja v ušesih.
Poslužil se je lastnih terapij, ki mu niso znatno pomagale. Pove mi, da se je stanje bistveno popravilo po uporabi hiperbarične komore pri globini 15 metrov oz. 2.5 ATA. Poslužuje se komore v presledkih od leta 2016 in ima stanje pod kontrolo.

Podobno je mogoče opraviti  težave z nenadno slepoto.
 ŠPORT
 Mnogi znani športniki permanentno uporabljajo hiperbarično komoro. Nekatere med njimi gledamo na TV ekranih skoraj vsak teden. O konkretnih imenih ne morem in ne smem spregovoriti, lahko pa povem, da brez hiperbarične komore svetovni as v smučanju že zdavnaj ne bi več tekmoval, posamezni tekmovalci v moto GP bi se poslovili od tega športa (po hudih zlomih pri padcih), če ne bi vsaj občasno obiskovali hiperbarične komore. Lahko pa omenim, da imajo evropski nogometni velikani kot je BAYER Muenchen, Chelsey, Milan v svojem rednem programu vadbe tudi redne obiske hiperbaričnih komor. In kje so naši klubi?
Slišati je, da se posamezni športniki poslužujejo tudi mehkih komor za hitrejše zdravljenje po poškodbah, za hitro regeneracijo telesa ipd.. To je tako, kot bi želeli z vitamini nad angino.
Naj povem, da dotični očitno ne vedo oz. nimajo izkušenj kako se zdravi oz. kaj se zgodi, ko opravijo terapije v bistveno večjih globinah in pritiskih kot je npr. samo do 8 m globine  potapljanja. Ampak tudi 8 m je že globina, ki jo vse komore na žalost ne premorejo.  Seveda, pa ponudniki komercialno posegajo po brezplačnih terapijah znanim osebam. Pravimo, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe. Vendar "škrbarsti" konj kaj kmalu omaga. Tako je tudi s takšnimi komorami in ljudmi, ki zavajajo javnost glede hiperbaričnih efektov. Še bolj zavajajoče pa je, da nekateri vzporedno hiperbarični terapiji svetujejo še najrazličnejša zdravila, o čemer sem spregovoril v drugih poglavjih.

1.4.2016
Lepo je videti, ko se napisani nasveti tudi uresničijo. Tako se je nekaj zelo vidnih športnikov odločitev za uporabo te medicine v pripravljalnem obdobju in tudi tekom visoke sezone tekmovanja. Rezultati so vidni, vendar se morajo nadaljevati tudi to sezono.

2.2.2017
Rakasta in tumorska stanja
V svetu se še vedno krešejo mnenja o uporabi hiperbarične medicine pri tovrstnih diagnozah. Če je veljalo pravilo v času, ko sem sam komoro kupil, torej pred 16. leti, da bolezni s sumom karcinoma ne dajejo v komore, je v premnogi bolnišnici danes nekoliko drugače. Tudi v Sloveniji se je to prepričanje spremenilo, saj edina uradna komora v okviru Medicinske fakultete v Ljubljani sprejme zelo omejeno število onkoloških pacientov na napotnico ob predpostavki, da gre za komplikacije pri operacijah oz. posegih pri tovrstnih diagnozah.
Zaslediti je, da drugod po svetu že uporabljajo hiperbarično metodo zdravljenja kot dopolnilo metodo zdravljenja. Omejitev je v času in v frekvenci obiskov, na kar morajo biti pacienti zelo pozorni.  Slišati je, da določeni slovenski pacienti obiskujejo preventivno komoro v večjem številu ponavljanja, kar je lahko sila nevarno in zelo neodgovorno od tistih, ki to izvajajo. 
Se pa je pokazala v posameznih primerih komora zelo koristna tudi v tumorskih bolezenskih stanjih in po njihovih odstranitvah pri tumorskih pacientih, tudi tistih najbolj občutljivih na možganih. Seveda se pričakuje izkušnje in znanje zdravnika in operativca komore.  Bolj ali manj tovrstne terapije vršijo v eksperimentalnih klinikah s posebnih dovoljenjem za neobičajna zdravljenja. Zaslediti je, da so rezultati pri pacientih, ki sicer uporabljajo še neinvazivna mikrocelularna zdravila ter sredstva za obvladovanje stresa kot izredno dobra metoda borbe proti raku.
Zavedati se moramo, da klasične metode zdravljenja ob pomoči kemoterapij in obsevanj dajejo silno slabe rezultate premagovanje te pogubne bolezni. Poleg tega pa določeni citostatiki, ki jih prejemajo onkološki pacienti neživljenjsko delujejo kontraindikativno na kisik pod tlakom. Ne da je škodljiv kisik, strupeni so ti citostatiki. 
Dodano 22.3.2017
V zadnjih letih sem srečal vsaj 6 staršev, ki so imeli otroke z zelo težko diagnozo: tumor na možganih. Po pripovedovanju staršev obsega običajno zdravljenje operacijo, v kolikor je mogoča, nakar sledi kemoterapija in tudi obsevanja. Ti starši so uporabili posebno antitumoralno in antikancerogeno zdravilo, kakor tudi občasno terapijo v hiperbarični komori. Drugih zdravil niso uporabljali. Rezultati po enem letu in več so zelo dobri. Starši povedo, da otroci uporabljajo dodatne, neuradne terapije v manjšem obsegu še naprej, vendar je stanje otrok tako dobro, da trenutno ni sledu o bolezni. 
Prav tako me je poklical gospod, kateri je imel rak na prostati. Njegovi tumorski markerji so pred tremi leti znašali (PSA) 4500, kar pomeni, da je bil zelo blizu končanju tuzemeljske zgodbe. Po uporabi  zdravila, ki ga je dobil iz Kube, po uporabi hiperbaričnih terapij na globini 15 metrov, od uradne medicine uživa le hormonsko terapijo. Čeprav je imel v začetnem stadiju bolezni  urinski sitem v vrečkah, so se mu najprej znižali tumorski markerji na 400, nato je sledila korekcija vrečk in ponovno vzpostavitev normalnega stanja mehurja. Torej vrečk ni imel več. Po enem letu so se tumorski markerji znižali na 400 in danes znašajo 40. Običajna vrednost je sicer 4, vendar je gospod zelo zadovoljen s svojim stanjem, z ozirom na stanje pred 3. leti. 
Povedal je, da je bil občasno klican k onkologu, ki mu je preventivno svetoval kemoterapijo, vendar se zanjo ni odločil. Moj komentar: verjetno se je odločil dobro.
Dodatno 8.4.2017
Pri fantku, rojenem leta 2010 pri štirih letih starosti ugotovijo tumor na malih možganih. Po operaciji se je zgodil posoperativni zaplet, fantek se zbudi v vegetativnem stanju. Ni bilo nobenega gibanja. Po rehabilitaciji je sledil napredek v smislu, da je lahko požiral hrano, začel je govoriti posamezne besede, ki so bile zelo težko razumevajoče, hoditi ni mogel, plazil se je po štirih, V mesecu oktobru 2016 smo po opravljeni magnetni resonanci videli zasevke novega tumorskega stanja po spinalnem kanalu. 
Mama mu je pričela dajati čisto esenco strupa rjavega škorpijona in po shemi, primerni za to bolezen obiskovati hiperbarično komoro.  Po pol leta jemanja čiste esence in obiskovanja hiperbarične komore mama sporoča, da je sin danes v stanju samostojne hoje (mama ga še drži za roke), govor je napredoval tako, da fantek tekoče govori.
LASTNI PREIZKUS
Dodano maj 2017
Odločil sem se, da bom zamenjal večino zemlje okoli hiše kjer stanujem. Ker sem bil zaradi operacije na BY PASIH nekaj let fizično dokaj neaktiven me je zanimalo, kako bo moje telo reagiralo ponovno na veliki fizični napor.
Po enodnevnem delu sem bil zvečer tako utrujen, da nisem mogel dvigniti niti kozarca. Zato sem se odločil, da na sebi preverim, tudi moje trditve, da hiperbarična komora regenerira telo tudi do 90 % takoj. 
Opravil sem uro in pol dihanja pri globini med 15 in 19 metri. Ko sem izstopil sem bil presenečen, kajti utrujenosti ni bilo več. Niso se mi tresle roke, počutil sem se, kot da ne bi ta dan počel ničesar neobičajnega. 
Običajno nas po večjih naporih dajejo mišični krčni pomoči, naslednji dan pa velike mišične bolečine. Pri meni ni bilo popolnoma ničesar od tega. 
Zaključek: na lastnem primeru lahko povem, da komora resnično deluje.
Dodano 19.2.2018
Reumatoidni artritis, erlihija, obstruktivni bronhitis, manična depresija - to so diagnoze, ki so zadnjih 10 let življenja pestile življenje gospe, stari 60 let doma iz okolice Celja. 
Skupek teh diagnoz je gospe skoraj v celoti zablokiral dotedanje življenje. Bolečine so bile tako močne, da gospa ni mogla telesno  in psihično normalno funkcionirati oz. opravljati vsakodnevnih opravil. 
Zaradi stalnih bolečin je gospa zapadla v depresijo, izgubila je upanje in voljo do življenja in do dela. Ko mi je opisovala svoje stanje je rekla, da ji uradna medicina pomaga z zdravili za lajšanje bolezni, vendar imajo več negativnih stranskih učinkov kot pozitivnih.  Gospa pove, da se je po določenem številu obiskov v hiperbarični komori (vendar ne mehki !!!) pričelo zdravstveno stanje bistveno počasi spreminjati. Bolečine so iz terapije v terapijo izginjale, psiha se je ojačala, dihalna funkcija je bila mnogo, mnogo boljša. Njena motorika je pričela delovati spet običajno. Po dveh mesecih terapij je ponovno zaživela prejšnje življenje. 
25.5.2018
Gospod, star 60 let, ima diabetes za katerim boleha vrsto let. Zaradi majhne poškodbice pri pedikerki se mu pojavi rana na palcu leve noge. Posledica tega je gangrena, ki preraste do takšne stopnje, da se zdravnik odloči za amputacijo dveh prstov. Po operaciji je rana odprta (glej sliko). Ker ni pravočasno pričel uporabljati hiperbarično komoro, celjenje rane ni pričelo. Po dveh mesecih uporabe hiperbarične komore na globini 15 metrov se mu rana v velikem delu zapre. Pove, da bo nadaljeval pri svojem operaterju hiperbarične medicine.

Pokliče me in mi pove, da občasno uporablja dokaj običajno obuvalo pri hoji - sandale. 

Na dan 3.7.2019 njegovo stopalo izgleda tako:




8.3.2020
je noga v celoti zaceljena.

6.4.2019
Obnova dlesni pri brušenju zob /običajno nas vse doleti okoli 60. leta starosti ali prej/.
Prva slika prikazuje stanje zob in dlesni nekaj ur po brušenju,
druga slika pa po treh obiskih v hiperbarični komori , torej po 24. urah.


3.7.2019
Gospa stara 42 let mi pove,  ima od 15. leta starosti neprekinjene glavobole, ki jih povzročajo najrazličnejši razlogi. Njeno stanje je bilo zelo zaskrbljujoče tako, da je pričela uporabljati vse vrste zdravil, tudi najmočnejše, stanje pa se je samo še slabšalo in slabšalo.
Spremembo je doživela nemudoma po uporabi hiperbarične komore, po shemi za specifične nevrološke bolezni.
Že po 1. terapiji je bilo stanje bistveno boljše, po 3, terapiji so glavoboli izginili, vendar so se pričeli pojavljati pri npr. stiku z osebami, ki so imele na sebi umetne dišave. Tudi to se je pričelo popravljati po 5. terapiji. Sporočila bo, kakšno bo stanje po 10. terapiji v komori.

3.7.2019
Prejšnji teden sem se udeležil zanimivega srečanja ljudi, ki se profesionalno s hiperbarično terapijo ukvarjajo že desetletja in izhajajo iz različnih držav.
Zanimivo je, da se vse več in več medicinskih hiperbaričnih centrov ukvarja z borbo proti rakastim in tumorskim stanje na osnovi dognanj dr. Wartburga, ki je leta 1931 dobil Nobelovo nagrado za medicino z ugotovitvijo, da kisik v celicah upočasnjuje razvoj različnih kancerogenih obolenj.
Povedali so, da imajo čudovite rezultate.
28.1.2020 
10. oktobra 2019 je bila podeljena Nobelova nagrada za medicino na temo kisik v onkologiji, ki predstavlja smiselno nadaljevanje dela iz leta 1931.  Na to temo nisem zasledil nobenega slovenskega prispevka.

Pozor : vsi ki imate podobne težave ne uporabljajte mehkih komor, ker ne premorejo primernih tlakov oz. globin.
13.1.2021
Gospod, star 69 let, osnovna diagnoza rak na žolču po operativnem posegu. Pove, da je shujšal za 30 kg, njegovo stanje je bilo ogroženo, opravil je vse terapije klasične medicine z neželenim končnim rezultatom (po njegovih kriterijih, ne medicinskih).  Avgusta 2021 je hodil z veliko težavo. Pove, da je uporabljal kombinirano komparativno medicino ob znatni podpori hiperbarične terapije in z rednimi onkološkimi pregledi. Stanje se mu je do novembra 2021 izboljšalo: začel je pridobivati na telesni teži, sprehodi znašajo do 6 km dnevno, tumorski markerji so se znatno izboljšali. 

4 komentarji:

  1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani,

    zanima me ali je mogoče k vam na trapijo v hiperbarično komoro? Tega podatka na blogu ne zasledim. Hvala za odgovor in RES odlični nasveti.
    Lep pozdrav, Maja

    OdgovoriIzbriši
  3. Spoštovani, sem bivši rokometni reprezentant Slovenije v rokometu. Po zaključku kariere sem imel in še imam ogromno zdravstvenih problemov. Že približno 6 let se premikam z pomočjo invalidskega vozička. Prisotna je tudi hipertenzija in diabetes tipa 2. Rad bi se pogovoril z vami v kolikor bi seveda imeli čas in to v zvezi zdravljenja z pomočjo hiperbarične komore. Vljudno vas prosim v kolikor si boste našli čas, da me kontaktirate na nenad.stojakovic@siol.net ali me pokličete na mobilno št. 070 810 195.
    Iskreno se vam zahvaljujem in se vam opravičujem za morebitne nevšečnosti. Lep pozdrav vam in vašim najdražjim.

    OdgovoriIzbriši